Nyhetsbrevet: Kan influerare göra journalisters jobb?
I veckans nyhetsbrev: Reportrar utan gränser vill ha etisk AI • Medier förnekar kännedom om attack • “The Circus” lägger ned – men kan återuppstå • Twitterdödare kommer till Sverige?
MEDIER & JOURNALISTIK 🗞
Reportrar utan gränser (RSF) har tagit initiativ till en stadga med etiska riktlinjer och principer kring AI och journalistik – “Paris Charter on AI and Journalism”, som publicerades i fredags. Målet är att “skydda integriteten hos nyheter och information i AI-åldern”. RSF har i samarbete med 16 partnerorganisationer fastställt tio nyckelprinciper – bland dessa att etiken måste styra tekniska val inom media, mänsklig medverkan måste förbli central i redaktionella beslut, samt att medierna måste hjälpa samhället att skilja mellan autentiskt och fabricerat innehåll.
Mediejättar förnekar att de haft “förhandsinformation” om Hamas attack mot Israel den sjunde oktober, skriver The Wrap.
Den pro-israeliska visselblåsarorganisationen Honest Reporting hävdade i en artikel att flera fotografers arbete under sjunde oktober väckte “etiska frågor” om hur mycket information de hade inför attacken, särskilt med tanke på deras band till flera västerländska medier. CNN, Reuters, AP och New York Times nämns alla i Honest Reportings artikel, och man ställer sig frågan om dessa blivit informerade i förväg att de Gaza-baserade fotograferna skulle följa med Hamas in i Israel.
“Falskt och upprörande. Det är oansvarigt att komma med sådana anklagelser och utsätta våra journalister i Israel och Gaza för fara”, skriver New York Times i ett uttalande.
Gil Hoffman, Honest Reportings vd, har enligt The Guardian medgett att det inte fanns några konkreta bevis för att backa upp artikeln, men menade att “det var legitima frågor att ställa”.
Benny Gantz, tidigare försvarsminister som sitter i Israels krigskabinett, skrev på Twitter/X att journalister som följde med Hamas under attacken bör likställas med terrorister ”och behandlas som sådana”.
Organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) varnade att retorik likt denna riskar att utsätta journalister för fara.
– Försök att smutskasta, delegitimera och kriminalisera journalister som gör sitt jobb är upprörande och oansvarigt, sa CPJ:s Gypsy Guillen Kaiser i ett uttalande till VOA News.
AP och CNN har valt att avbryta sina samarbeten med en av fotograferna i fråga.
Influerare från sociala medier ska inte ersätta journalister på brittiska tidningar som Daily Express, Mirror och Manchester Evening News. Det skriver utgivaren Reachs digitala chefredaktör David Higgerson på Twitter/X.
Uttalandet kommer efter att Reachs vd Jim Mullen tidigare i förra veckan sagt att företaget har tagit in människor som har många följare på sociala medier och ska “låta dem gå igenom vår formella utbildning för att se till att de kan skriva saker på rätt sätt, se till att de vet hur man redigerar text, se till att de inte hamnar i problem”.
I onsdags meddelade Reach att man ska sparka 10 procent av personalen. 450 personer får gå, varav 320 är redaktionsanställda, skriver Press Gazette.
I veckan som gick släppte Trevor Noah sin nya podcast på Spotify. Den förre “The Daily Show”-programledaren spelar in ett avsnitt per vecka där han kommer intervjua skådespelare, idrottare, forskare, politiker och företagsledare. Första gästen i “What Now?” är Dwayne “The Rock” Johnson.
Utöver själva intervjun kommer Noah även att kommentera aktuella ämnen i varje podd, enligt Spotify. Men det blir inte i samma stil som i “The Daily Show”. Från att ha läst nyheter i stort sett konstant under tiden som programledare för det populära satirprogrammet, konsumerar han nu nyheter på ett annat sätt säger Trevor Noah till tidningen Hollywood Reporter.
– Nu kan jag ta en ledig dag. Nu kan jag ta två dagar ledigt. Ibland låter jag en story utvecklas under en vecka, sedan läser jag den från början och ser hur informationen, eller hur man uppfattar den, förändrats och påverkats.
• Fox News har lanserat en ny avdelning på webben med artiklar som fokuserar på antisemitism. “Antisemitism Exposed” är rubriken på sidan, skriver The Hill.
• Vice Media Group fortsätter att dra ner på personalstyrkan. Enligt Deadline får den här gången “färre än 100 personer” lämna medieföretaget. Fem affärsområden ska bli två – ett som fokuserar på nyheter och underhållning medan det andra kommer att arbeta med filmproduktion och distribution.
• New York Times passerar 10 miljoner prenumeranter. Tidningen närmar sig därmed sitt mål om 15 miljoner i slutet av 2027. 670 000 av dagens prenumeranter läser papperstidningen, medan övriga är helt digitala.
• Reportern Philip Meyer, som banat väg för utvecklingen av datadriven journalistik, har avlidit. Han var 93 år gammal, skriver New York Times.
TECH & SOCIALA MEDIER 🧑💻
Nu finns det tecken, om än vaga, på att Metas “twitterdödare” Threads till slut är på väg att lanseras inom EU, och därmed även i Sverige, skriver Social Media Today. Antalet aktiva användare har stadigt minskat sedan introduktionen i juli i år, så ett uppsving genom nya EU-användare står med säkerhet högt upp på Mark Zuckerbergs önskelista.
Googles sökfunktioner som bygger på generativ AI, Search Generative Experience (SGE), är nu tillgängliga i 120 nya länder. “Med SGE visar vi fler länkar och länkar till ett bredare utbud av källor på resultatsidan, vilket skapar nya möjligheter att upptäcka innehåll”, skriver Google i sin blogg.
Fler uppdateringar är på gång. Snart kommer det bli enklare att ställa följdfrågor efter en sökning, ungefär som i ChatGPT. Översättningsverktyget kommer att få en kontextfunktion, så att man kan indikera vad man menar när man försöker översätta ett ord som kan ha flera betydelser – till exempel engelskans “tie”, som kan betyda såväl “oavgjort” som “slips”.
De länder som nu får tillgång till funktionerna ligger framförallt i Afrika, Asien och Sydamerika. Sverige och resten av Europa finns ännu inte med i listan.
• Twitter/X får stöd för livechat i samband med direktsändningar på plattformen. Youtube och Twitch har länge haft liknande och mer avancerade funktioner.
• En undersökning från Digiday visar att annonsörernas nya favorit är Instagram, medan Google och Twitter/X tappar annonspengar – den senare rejält. En annan vinnare är Tiktok, som ökar kraftigt.
• Meta förbjuder politiska kampanjer att använda generativa AI-annonsverktyg på deras plattformar, enligt Media Post. Förbudet träder i kraft nästa år.
FILM & TV 📺
“The Circus”, tv-showen som tagit med tittarna bakom kulisserna på det amerikanska politiska spelet under åtta säsonger, sände sitt sista avsnitt på söndagskvällen. De senaste säsongerna har letts av journalisten John Heilemann tillsammans med de politiska strategerna Mark McKinnon och Jennifer Palmieri.
Showtime, som producerat showen, valde att inte förnya serien på grund av stora förändringar på kanalen, som numer ska ingå i streamingnätverket Paramount+. Programledarna har dock inte uteslutit möjligheten att fortsätta på en annan plattform, enligt Deadline.
– Vi kommer att vara väldigt engagerade i att titta på och kommentera den politiska scenen, på ett eller annat sätt under de kommande tolv månaderna. Och, angående framtiden för “The Circus”, håll utkik, säger John Heilemann till sajten.
Politico var först med att rapportera om “The Circus” nedläggning.
Darren Aronofsky kommer att regissera en film baserad på Walter Isaacsons biografi om Elon Musk, som publicerades i september, skriver Variety. Vem som kommer att spela titelrollen är ännu inte känt.
“Kul att Darren gör det. Han är en av de bästa”, kommenterar Elon Musk på Twitter/X.
Walter Isaacsons Steve Jobs-biografi har tidigare blivit film med Michael Fassbender i huvudrollen.
Donald Trump driver på för att tv ska få direktsända rättegången mot honom i Washington D.C, där han står anklagad för att ha försökt omkullkasta valresultatet i presidentvalet 2020, rapporterar Politico. En regel förhindrar dock att federala rättegångar tv-sänds. Domstolsförhandlingarna ska inledas i mars 2024.
Netflix är klara med renoveringen av den anrika biografen Egyptian Theatre i Los Angeles. Prislappen? Runt 760 miljoner kronor, skriver Los Angeles magazine. Netflix-filmer kommer att visas under vardagar, medan amerikanska cinemateket husar i biografen på helgerna.
I förra veckan kom de strejkande skådespelarna i fackförbundet SAG-AFTRA överens med film- och tv-producenterna i Hollywood efter en flera månader lång strejk. På fredagen blev detaljerna i treårskontraktet offentliga. Där finns bland annat detaljerade regler om hur AI får användas i produktioner, löneökningar genom bland annat 40 miljoner dollar årligen i streamingbonusar samt ett slut på rasistiska hår- och sminkmetoder, skriver The Guardian.
Tack för att du läste veckans nyhetsbrev – dela det gärna med en vän eller kollega!
Följ Media.nu på LinkedIn, Bluesky, Twitter/X eller Facebook så missar du inget under veckan.