När nyheterna försvann: Elon Musks omdaning av Twitter upprör
Twitter, eller X som den sociala medieplattformen nu kallas, har varit i blåsväder den senaste tiden.
Elon Musk fick i veckan ett öppet brev från EU, där han uppmanades att ta hand om den flod av “fake news” som cirkulerar på hans plattform.
Men falsk propaganda är inte det enda som X-användare förargas över.
Sedan miljardären Musk tog över Twitter har funktioner kommit och gått. Nyligen lanserades möjligheten att begränsa sina svar på tweets så att bara verifierade användare kan se dem. Då färre än en procent av användarna är betalande prenumeranter betyder det att publiken för dessa tweets begränsas kraftigt.
Ett annat impopulärt drag är ett nytt annonsformat, som används för att fylla ut osålt utrymme i appen. De nya annonserna består endast av en bild med en kort text. Annonsen ska se ut som en vanlig tweet, men det går inte att klicka sig vidare till någon användarprofil (avataren är bara ett urklipp från annonsbilden). Inte heller kan man trycka på gilla, retweeta eller svara – dessa knappar är nedtonade under “tweeten”. Det enda som går att klicka på är själva bilden, som länkar till diverse olika sajter utanför Twitter.
Många användare är upprörda över annonsformatet, som uppfattas som billigt klickbete. Annonserna har ingen annonsmarkering, likt de vanliga twitterannonserna.
“Överförklara”
Nyligen tog Twitter bort rubrik samt det korta textutdrag som brukade visas under bilden på länkar som delats på plattformen. Nu representeras en länk endast av en bild med domänadressen infälld nere i vänstra hörnet. Reaktionerna har varit nästan uteslutande negativa, och nyordningen tvingar många medier att tänka om när de publicerar länkar på Twitter.
Washington Post skickade häromveckan ut ett memo till redaktionen, skriver Digiday. Journalisterna uppmanades där att att i inläggstexten utförligt beskriva artiklarna som delas.
“Din delningstext ska nu fungera som mer av en rubrik. Var inte rädd för att överförklara och hänvisa följare att läsa mer genom att klicka på länken”, stod det i memot.
New York Times passade på att påminna sina journalister om deras stilmall för social media, som varit i bruk sedan 2020. Där står bland annat:
“Inläggstexten bör skrivas som om den är det ENDA en läsare kan komma att se av en artikel. Anta inte att läsarna kommer att se rubriken eller promobilden, särskilt på Twitter”.
Ett annat tips kommer från Huffington Post – dela helt enkelt en skärmdump från artikeln i inlägget.
Sajten Slates sociala medier-team passade på att driva lite med Twitter och la ut flera tweets med endast en bildlänk samt texten “Oj, du MÅSTE läsa det här”.
– Vi kommer fortsätta att dela vårt arbete på X, men på grund av den minskande avkastningen kommer vi att begränsa mängden tid och ansträngning vi lägger ner på att försöka komma fram till en strategi för en trasig plattform, säger en talesperson för Slate till Digiday.
Många inom mediebranschen har uttryckt sin besvikelse över Elon Musks beslut att bort kontexten till länkarna som delas.
– En bild som tillhör en artikel behöver verkligen en rubrik. Och om vi har det här bisarra beroendet av dessa bilder kommer det att förfalla till ett YouTube-liknande användande av bilder som är översensationella och skrikiga, säger en mediechef till Digiday.
Elon backade
Och vad hände då med EU:s klagomål över “fake news”?
Uppmaningen till Musk att kontrollera vad som postas på hans platform kom efter en ström av påhittande nyheter kring Hamas terrorattack mot Israel (Musk har själv marknadsfört två av de konton som spred falska nyheter).
Efter att först ha ifrågasatt EU:s begäran backade Musk och stängde några av de konton som spred falska uppgifter, samt la till en knapp där användare kan rapportera “EU-olagligt innehåll”.
Kanske hotet om böter motsvarande sex procent av X:s intäkter, eller att riskera stängas ned inom EU, hade något att göra med saken.
Denna post publicerades även på Media.nu den 14 oktober 2023.